Czego unikać, żeby nie wypłukiwać żelaza z organizmu a tym samym uniknąć anemii?
Należy przede wszystkim ograniczyć herbatę. Zawiera taniny utrudniające przyswajanie żelaza. Staraj się więc nie łączyć tego napoju z jedzeniem produktów bogatych w żelazo (np. zrezygnuj z herbaty po obiedzie).
Ogranicz także kawę, ze względu na zawartość szczawianów. Nie wolno: zupek w proszku, konserw, Pepsi coli i Coca coli oraz wędlin peklowanych. Zawierają duże ilości fosforanów, które upośledzają wchłanianie żelaza. Czasem, gdy mamy już stwierdzony niedobór żelaza to sama dieta niestety nie wystarczy.
Trzeba przyjmować przepisane przez lekarza preparaty żelaza. Doustnie – wtedy pamiętamy, żeby przez godzinę po zażyciu preparatu nie pić herbaty, kawy czy kakao i nie jeść produktów ze składnikami upośledzającymi wchłanianie żelaza. Warto natomiast zjeść bogate w witaminę C cytrusy lub paprykę czy kiszoną kapustę. Jeśli masz problem z wchłanianie żelaza w jelicie cienkim lekarz może przepisać żelazo w zastrzykach lub podać laktoferynę – białko z mleka poprawiające wchłanianie.